De Rozentuin
Camping de Rozentuin


Informatie

De Rozentuin
De Rozentuin is een erf dat al een 100 tal jaren in het bezit is van de familie Roos. Vandaar dat er voor de naam de Rozentuin is gekozen. Op dit erfgoed bevind zich behalve het woonhuis van de familie ook nog 2, 3 sterren vakantie woningen voor de verhuur. Ook is De Rozentuin in bezit van 2 caravans op camping Oud vogelezang aan de belkmerweg in Sint Maartensvlotbrug. Verder is er op dit ruime terrein een stuk grond ingedeeld met speeltoestellen voor kinderen met o.a. een klimtoren met glijbaan, schommels en een grote trampoline. Verder heeft de familie op het achter terrein een leuke en gezellige minicamping gesitueerd. Ook is dit gezellig ingerichte terrein geheel omsloten door een mooie afsluitbare hekwerk zodat de kinderen er lekker en veilig kunnen spelen. De Rozentuin ligt centraal in Groote Keeten en op 300 meter afstand van het strand. De Rozentuin heeft geen voorzieningen voor gehandicapten.
* Voor meer informatie over de vakantie woningen, gaat u naar accommodaties.

Het strand
De Kop van Noord-Holland heeft een 30 km lange kuststrook met de badplaatsen Den Helder, Huisduinen, Julianadorp, Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten. Het strand is in al deze plaatsen goed bereikbaar en heeft als voordeel, dat het snel bereikt is dankzij de smalle duinstrook. Er is op het strand de mogelijkheid om te vliegeren en om te kitesurfen voor de liefhebbers. Tevens is overal een reddingsbrigade actief die waakt over de strandgangers.

De kustverdediging bestaat uit een smalle, zeer kwetsbare duinenrij. Vanaf Petten wordt deze duinenrij onderbroken door de 5,5 km. lange Hondsbossche Zeewering die loopt tot Camperduin en het land bewaakt voor de Noordzee. In 2002 hebben alle kustplaatsen de Blauwe Vlag weer uitgereikt gekregen. Deze onderscheiding van de Europese Unie waarborgt de toerist een veilig strand, schoon zeewater en strand.
(Bron: VVV Kop van Noord - Holland)

Groote Keeten
Groote Keeten is een klein, mooi en rustige plaats met ongeveer 150 inwoners. Groote Keeten heeft een uniek strand. het strand is zeer schoon en het is één van de breedste stranden van Nederland! Groote Keeten ligt op een afstand van 3 km op Callantsoog waar een supermarkt is die 7 dagen per week van 8 tot 22 uur geopend is! Ook is er In Callantsoog een zeer mooi natuurgebied te vinden: het Zwanenwater.


Een foto van het dorp "Groote Keeten"

De geschiedenis van Groote Keeten
Voor 1610 stroomde het water van de Noordzee over de lage strandwal tussen Huisduinen en Callantsoog het waddengebied ´t Koegras binnen. Bij zware storm betekende dat voor veel dieren, o.a. schapen, hazen, en konijnen de dood.

Vele jaren achtereen probeerden de bewoners van het noorden van Holland de Staten van hun gewest ervan te overtuigen dat er een dijk op de strandvlakte aangelegd moest worden. Aanvankelijk waren al die verzoeken tevergeefs. Pas toen na de zware storm van 22 januari 1610 er gaten sloegen in de dijk om de Wieringerwaard en deze polder dreigde onder te lopen, besloten de Staten van Holland om de dijk tussen Huisduinen en Callantsoog aan te leggen. Hij zou "De Sandtdyck" gaan heten.

Daar de toenmalige Landsadvocaat voor het leggen van deze ongeveer 6½ km lange zanddijk zijn invloed ten goede had aangewend, werd de dijk ook wel "Oldenbarneveldsdijk" genoemd.

Op 28 apri 1610 vond de aanbesteding plaats en daarna konden de werkzaamheden beginnen. Ten zuiden van de aan te leggen dijk werd "een bekwame keet" neergezet, die onderkomen moets bieden aan de dienstdoende Raden en opzichters. Deze keet kan men zien als het begin van de buurtschap Groote Keeten. De dijk werd in 3 maanden tijd gemaakt. Hij liep van de plaats waar nu het dorpje Groote Keeten ligt tot aan de duinen van Huisduinen.

Na de voltooiing ervan bestemde Adriaan Adriaansz. Vader van de bovengenoemde keet, die nu geen dienst meer deed, voor een toevlucht voor zijn vee, dat op "het Buitenveld" ('t Koegras) graasde. Men spreekt dan van "Vaderskeet".

In 1615 besloot men de dijk met helm te beplanten. Doordat er zand tegen aanstoof, kreeg de dijk langzamerhand het aanzien van een duinenrij. (Wanneer men van Callantsoog naar Den Helder rijdt, komt men er langs en is een en ander nog duidelijk te zien).

In het begin dat de buurtschap "Keten" bestond, gebruikte men om aan te geven waar de bewoners woonden, de toevoeging "in de Keete".

Pas na 1750 werd de naam "Groote Keeten" gebruikelijk. Dit gebeurde waarschijnlijk als onderscheiding ten opzichte van "Kleine Keet" dat noordelijker langs de Zanddijk in de gemeente Den Helder lag.
(Bron: "Van Callinge tot Callantsoog" een uitgave van Historische Vereniging Callantsoog)

Sint Maartenszee
Alleen in Sint Maartenszee moet ca. 10 minuten te voet worden afgelegd door de duinen alvorens het strand is bereikt. In alle badplaatsen zijn strandpaviljoens waar van een hapje en een drankje kan worden genoten.

 
© A1 Webdesign BV